Heel wat verzekeringnemers hadden ongetwijfeld de hoop gekoesterd dat de premie van hun autoverzekering in het komende jaar zou worden verlaagd. Over het voorbije jaar waren er opvallend minder schadegevallen met voertuigen. Dat was uiteraard het gevolg van de Coronacrisis en de vele lockdownmaatregelen die overal ter wereld werden opgelegd.
Het aanzienlijk lager uitvallende percentage met schadegevallen deed de hoop ontstaan dat de autoverzekering voordeliger zou worden. Dat blijkt nu echter helemaal niet het geval te zijn. Het merendeel van de verzekeraars hebben dan ook reeds duidelijk gemaakt dat ze niet van plan zijn om hun premie te verlagen. Daarvoor noemen ze tal van verschillende redenen.
Minder schadegevallen door Coronacrisis
Door de lockdownmaatregelen moesten heel wat mensen verplicht van thuis uit werken. Bovendien werden volledige landen voor een bepaalde periode nagenoeg volledig stilgelegd. Ook scholen gingen daarbij dicht. Het spreekt dan ook voor zich dat er aanzienlijk minder verkeer op de wegen reed.
Dat blijkt ook uit het aantal schadegevallen met voertuigen in het voorbije jaar. Het aantal schadegevallen in vergelijking met een jaar eerder lag dan ook flink lager. Toch gaan verzekeraars er niet voor kiezen om de premie van hun autoverzekeringen dit jaar te verlagen. Daarvoor halen ze verschillende redenen aan, namelijk:
- Het totaalbedrag per schadegeval zou nog steeds aanzienlijk zijn;
- Er wordt niet alleen maar rekening gehouden met het aantal schades in de Coronaperiode;
Voor het merendeel van de verzekeraars geldt dat ze vooral streven naar een min of meer gelijkmatige premie. Met andere woorden, in een jaar waarin er sprake is van weinig schadegevallen gaat men niet meteen de premie verlagen. Volgt er dan een jaar waarin er sprake is van een explosieve hoeveelheid aan schadegevallen? Dan gaat men de verzekeringspremie ook niet in één klap fors omhoog gooien.
Gemiddeld zouden consumenten in het jaar 2020 voor hun autoverzekering 87 euro per maand hebben betaald. Dat is een gemiddelde stijging van 3 euro in vergelijking met het jaar 2019.