Bitcoin nu al gebruikt als vluchtmiddel tegen inflatie

Er is de voorbije tijd reeds heel wat gezegd en geschreven over inflatie. Overal ter wereld is er sprake van een zekere mate aan inflatie. Echter kunnen die percentages tussen de verschillende landen behoorlijke verschillen vertonen. Als we de huidige inflatie in België en Nederland vergelijken met deze van een land als Turkije valt het bij ons eigenlijk nog wel mee. In Turkije werd in de maand december van 2021 dan ook een inflatie genoteerd van zo’n slordige 36 procent. Deze torenhoge inflatie heeft ervoor gezorgd dat de inwoners van het land zich genoodzaakt zagen om op zoek te gaan naar mogelijkheden om hun koopkracht te kunnen beschermen. Daarvoor blijken mensen massaal te kijken in de richting van niet alleen Bitcoin, maar ook een stablecoin als Tether (USDT).

1,6 miljard dollar handelsvolume

De Turkse lira blijft een ongelofelijk volatiele valuta die niet zelden aardig onder druk komt te staan. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Turken massaal op zoek gaan naar alternatieven om hun kapitaal te kunnen beschermen. Daarvoor werd ondanks een daling van Bitcoin toch vrij stevig gekeken in de richting van de nummer één cryptocurrency. Dit blijkt uit het meer dan significante handelsvolume in cryptovaluta’s in het laatste kwartaal van vorig jaar. De handelsvolumes voor cryptocurrencies die werden uitgevoerd met de Turkse lira bereikten dan ook een waarde van zo’n slordige 1,6 miljard euro in kwartaal vier van 2021. Dat is een behoorlijke stijging wanneer we de handelsvolumes van de voorgaande kwartalen erbij nemen.

Hoogste groei van inflatie in 19 jaar

Inflatie is een probleem dat zich op moment van schrijven in grote delen van de wereld stelt. De inflatie steeg in Turkije in december 2021 met 36 procent wat gelijk staat aan de hoogste groei in zomaar even 19 jaar. Als gevolg van deze inflatie werd het leven aanzienlijk duurder in Turkije. Heel wat alledaagse zaken zoals niet alleen voeding, maar ook transport zijn allemaal flink gestegen.

Ondanks de aanzienlijke inflatie heeft Turkije er niet voor gekozen om de rente te verhogen. Dit (tot dusver) aldus vergelijkbaar met Europa en de Verenigde Staten. Als gevolg van deze keuze is de lira in het jaar 2021 met zomaar even 44 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

In een reactie heeft de premier van Turkije, namelijk Tayyip Erdoğan aangegeven dat hij van mening is dat rentetarieven de moeder en vader zijn van alle kwaad. Bovendien liet de premier optekenen dat Turkije op dit ogenblik een economische transformatie ondergaat. Dat is best mogelijk. Alleen moeten we tot dusver toch concluderen dat deze transformatie niet bepaald heeft geleid tot een betere situatie in het land.

Bitcoin en Tether

Voor de inwoners van Turkije is de aanhoudende, hoge inflatie uiteraard een stevige doorn in het oog. Zij zijn dan ook volop op zoek naar manieren om ze het hoofd te kunnen bieden. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat heel wat Turken een stukje van hun kapitaal hebben geïnvesteerd in niet alleen Bitcoin, maar ook in de stablecoin Tether. In het bijzonder voor deze eerste geldt dat ze in de praktijk sterk wordt aangeprezen als een afdekking tegen de heersende inflatie. Dit geldt overigens niet alleen voor Turkije. Ook in andere landen waarin burgers hun vertrouwen in de lokale munt hebben opgezegd wordt er massaal gekeken in de richting van bepaalde cryptocurrencies.

Niet alleen Turkije krijgt af te rekenen met inflatie

Inflatie is momenteel niet alleen een probleem in Turkije. Ook in menig aantal andere landen is er sprake van een vrij aanzienlijke inflatie. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld was er in de voorbije maand december sprake van een inflatie van zo’n slordige 7 procent. Het Labour Department van de Verenigde Staten heeft naar aanleiding daarvan aangegeven dat het land te maken heeft met de sterkste stijging van de inflatie in zomaar even 40 jaar.

De inflatie die zich momenteel in grote delen van de wereld laat voelen is uiteraard het gevolg van het bijdrukken van geld. Aan het begin van de Coronacrisis in 2020 kozen centrale banken er immers voor om de geldprinter aan te zetten of een beetje sneller te laten werken. Dit werd nodig geacht om een economische crisis te voorkomen. Echter leidt het (massaal) bijprinten van geld altijd tot een hogere inflatie. De kans dat we hier nog wel even mee zullen worden geconfronteerd is vrij groot. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat veel mensen en landen in de richting van crypto kijken om het inflatiespook het hoofd te kunnen bieden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *