Deze populaire dividendaandelen gaan deze maand ex-dividend!

Elke maand zijn er verschillende populaire dividendaandelen die ex-dividend gaan. Dit betekent dat je als investeerder op deze datum eigenaar moet zijn van een bepaalde hoeveelheid aandelen om aanspraak te kunnen maken op het dividend van het lopende kwartaal. Voor het merendeel van de beleggers geldt dat ze  een soort van verlanglijstje bijhouden bestaande uit allemaal aandelen waar ze interesse in hebben. Dit gezegd hebbende is het voor deze beleggers lang niet altijd duidelijk wanneer de aandelen die ze op het oog hebben ex-dividend gaan. Omwille van deze reden gaan we vanaf nu elke maand een artikel schrijven met enkele belangrijke of populaire dividendaandelen die ex-dividend gaan. Van elk artikel wordt ook een filmpje gemaakt welke op ons Youtube kanaal zal worden geplaatst. Vergeet dus zeker ook niet om ons even daar te volgen.

Bovenstaande gezegd hebbende is het tijd geworden om het eerste artikel uit deze reeks te schrijven. Voor deze maand geldt dat er ontzettend veel mooie bedrijven zijn waarvan de ex-dividend datum is aangebroken. Dat geldt onder meer voor het onder Nederlanders zeer populaire bedrijf Heineken, maar ook Starbucks heeft deze maand haar ex-dividend datum. Omdat deze datums echter te dicht bij zijn gelegen bij de publicatie van dit artikel hebben we ervoor gekozen om 7 aandelen aan te halen waarvan de ex-dividend datum wat verder in de maand is gelegen. Klaar? Daar gaan we!

1.) Microsoft (MSFT)

Voor het eerste aandeel geldt dat ze uiteraard helemaal geen introductie meer nodig heeft. Sinds haar oprichting in het jaar 1975 is Microsoft (MSFT) uitgegroeid tot één van ’s werelds grootste ondernemingen. Verantwoordelijke oprichters van het bedrijf zijn Bill Gates en Paul Allen. Microsoft mag zich vandaag de dag niet alleen het grootste softwarebedrijf ter wereld noemen, daarnaast is ze ook steevast terug te vinden hoog bovenaan de lijst van bedrijven die beschikken over de hoogste beurswaardes op deze planeet.  Een niet onbelangrijk deel van het succes van deze onderneming is het gevolg van het feit dat ze door de jaren heen tal van verschillende, gerichte overnames heeft gedaan. Deze overnames hebben ervoor gezorgd dat ze in staat waren om niet alleen hun dominante marktpositie verder te verstevigen, daarnaast slaagde het bedrijf er ook in om haar activiteiten (nog) meer te gaan diversifiëren. Enkele in het oog springende overnames waren:

  • Hotmail in het jaar 1997;
  • VOIP-dienst Skype in het jaar 2011;
  • De mobiele tak en patenten van Nokia in 2014;
  • LinkedIn in het jaar 2016;
  • GitHub in het jaar 2018;

Dit jaar raakte bovendien bekend dat Microsoft de ontwikkelaar en uitgever van videogames Activision Blizzard ging overnemen. Met de overname zou een bedrag gepaard gaan van zo’n slordige 68,7 miljard Amerikaanse dollar. De enorme populariteit en de uitstekende marktpositie waar dit bedrijf over beschikt zorgt er in principe voor dat geen enkele belegger tegenwoordig om dit aandeel heen kan. Het Microsoft aandeel gaat ex-dividend op 17 augustus 2022.

2.) Chevron (CVX)

Voor heel wat beleggers geldt dat ze tegenwoordig over een haat-liefdeverhouding beschikken met olieaandelen. Voor heel wat beleggers geldt dan ook dat ze bij het uitvoeren van hun investeringen (terecht) stevig in de richting van de toekomst durven te kijken. Het is een feit dat de vraag naar olie de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid stelselmatig zal blijven afnemen. Dat maakt beleggers ongerust. Anderzijds moet het gezegd dat de nood aan olie niet van vandaag op morgen verdwenen zal zijn. Menig aantal grote beleggers en investeringsmaatschappijen waaronder ook Berkshire Hathaway geloven nog steeds sterk in oliemaatschappijen. Voor laatst genoemde geldt zelfs dat Chevron een significant aandeel vertegenwoordigt binnen hun portefeuille.

Chevron staat bekend als één van de zogenaamde ‘Supermajor’-maatschappijen. Dit zijn de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen die er op deze planeet bestaan. Voor elke belegger geldt dat hij of zij ongetwijfeld diens eigen visie heeft op de toekomst van dergelijke olie producerende grootmachten. Ben jij er wel in geïnteresseerd, mede omwille van het feit dat dit aandeel toch bekend staat omwille van een aantrekkelijk dividendrendement van op moment van schrijven 3,70 procent? Hou er dan rekening mee dat de ex-dividend datum deze maand 18 augustus 2022 is.

3.) Walgreens Boots (WBA)

Het derde dividendaandeel behoort niet meteen tot de favorieten onder de Financieel Groeien redactie. We zijn er ons echter goed van bewust dat heel wat beleggers of investeerders wel degelijk fan zijn van het Walgreens Boots aandeel. Bovendien is het natuurlijk een belangrijke naam waardoor we ze wel degelijk graag wilden vermelden in deze lijst.

Voor Walgreens geldt dat ze zich op moment van schrijven de grootste drogisterijketen mag noemen van de Verenigde Staten. In het jaar 2014 werd Walgreens overgenomen door Boots Alliance waardoor de naam van het bedrijf officieel werd veranderd in ‘Walgreens Boots Alliance’. Het bedrijf is niet alleen actief op de Amerikaanse, maar tevens ook op de Europese markt. Er wordt bij deze onderneming een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende bedrijfsonderdelen, namelijk:

  1. Retail Pharmacy USA;
  2. Retail Pharmacy International;
  3. Pharmaceutical Wholesale;

In juni van het jaar 2018 nam Walgreens Boots Alliance de plaats over van het bedrijf General Electric in de belangrijke Dow Jones Industrial Average aandelenindex. Op moment van schrijven geldt dat deze onderneming beschikt over een dividendrendement van 4,86 procent. De ex-dividend datum is 18 augustus 2022.

4.) Johnson & Johnson (JNJ)

Van één van de minst favoriete aandelen uit deze lijst van de Financieel Groeien redactie naar één van de meest favoriete. Op 22 augustus 2022 is het namelijk de ex-dividend datum van het aandeel van farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson. De activiteiten van het bedrijf worden verdeeld over drie verschillende divisies, te weten:

  1. Geneesmiddelen;
  2. Medische apparatuur;
  3. Consumentenproducten;

Het grootste bedrijfsonderdeel is sinds jaar en dag deze van de geneesmiddelen. In het jaar 2020 was dit onderdeel bijvoorbeeld nog goed voor zomaar even de helft van de volledige omzet van het bedrijf. De consumentenafdeling is het kleinste onderdeel. Hiervoor geldt dat ze verantwoordelijk is voor ongeveer een zesde van de volledige omzet.

Van het bedrijf Johnson & Johnson is bekend dat ze graag haar activiteiten zou willen splitsen. De divisie die de focus legt op de consumentengezondheidsproducten zou worden afgestoten van de divisie die medicijnen en medische hulpmiddelen produceert. Beide nieuwe bedrijven zouden over een beursnotering beschikken. Het is op moment van schrijven niet bekend wanneer de splitsing volledig moet zijn afgerond. Wellicht dat, dat ergens in de loop van het jaar 2023 zal zijn. Het actuele dividendrendement van het JNJ-aandeel bedraagt ongeveer 2,6 procent.

5.) Blackstone Group (BX)

Ook op 18 augustus is het de beurt aan één van de grootste Amerikaanse investeringsbedrijven die er op de markt zijn terug te vinden. We hebben het dan uiteraard over de Blackstone Group. Voor dit Amerikaanse investeringsbedrijf geldt dat ze werd opgericht in het jaar 1985. De oprichting gebeurde door Stephen Schwarzman en Peter Peterson. De onderneming is gevestigd in de Amerikaanse metropool New York en staat onder meer bekend omwille van de overname van de prestigieuze hotelketen Hilton. In juli 2007 koos de Blackstone Group ervoor om de hotelketen voor een bedrag van 26 miljard dollar over te nemen. Dit kwam neer op een bedrag van 47,50 dollar per aandeel. Op moment van de overname bestond de Hilton Hotels Group uit 2800 hotels die samen goed waren voor 480.000 kamers in 80 verschillende landen.

Middels verschillende van de dochterondernemingen van de Blackstone Group is de onderneming tevens actief op de Nederlandse markt. Zo is ze eigenaar van meer dan 800 panden in Nederland. Het actuele dividendrendement van deze Amerikaanse investeringsmaatschappij is gelegen op ongeveer 4,5 procent. Volgens ons (geen beleggingsadvies uiteraard, doe altijd goed je eigen onderzoek) een zeer mooi bedrijf welke de moeite waard kan zijn om even van naderbij te bekijken.

6.) Lockheed Martin (LMT)

Militaire conflicten vormen (hoe jammer dat in de praktijk ook mag zijn) helaas een vaak terugkomend onderdeel van onze samenleving. De oorlog tussen Oekraïne en Rusland, maar ook de spanningen tussen Taiwan en China hebben dat wederom pijnlijk duidelijk gemaakt. Omwille van deze reden kan het in de praktijk altijd de moeite waard zijn om te overwegen om een aantal defensie gerelateerde aandelen in je portefeuille op te nemen. Eén van de namen waar je dan aan kan denken is het bedrijf Lockheed Martin (LMT).

Voor deze vliegtuigfabrikant geldt dat ze is ontstaan in het jaar 1995 als gevolg van een fusie tussen enerzijds Lockheed en anderzijds het bedrijf Martin Marietta. Op vandaag is het ’s werelds grootste en tevens ook belangrijkste defensieconcern. Ze bouwt dan ook niet meer alleen vliegtuigen, maar ook:

  • Marineschepen;
  • Landmachtvoertuigen;
  • Ruimtevaartuigen;

Voor de verschillende producten die ze bouwt geldt dat ze overal in de wereld worden gebruikt, maar toch voornamelijk in gebruik zijn binnen het Amerikaanse leger. In het jaar 2020 raakte bijvoorbeeld nog bekend dat de omzet van de onderneming voor 75 procent afhankelijk was van het Amerikaanse Ministerie van Defensie en andere overheidsinstellingen binnen de Verenigde Staten. Voor het aandeel van Lockheed Martin geldt dat ze op moment van schrijven een dividendrendement heeft van ongeveer 2,6 procent. Het aandeel gaat ex-dividend op 31 augustus 2022.

7.) McDonald’s (MCD)

Het is compleet onmogelijk dat het laatste aandeel uit deze lijst bij jou geen belletje doet rinkelen. Iedereen heeft namelijk minstens wel eens gehoord over de fastfoodketen McDonald’s. Sterker nog, de kans is ontzettend groot dat je er ook al eens een lekkere maaltijd hebt gegeten! Sinds jaar en dag is het aandeel van de fastfoodketen een absolute topfavoriet onder heel wat beleggers en we weten waarom. Door de jaren heen heeft het bedrijf een nagenoeg consequente groei laten optekenen. De kans is groot dat, dat ook richting de toekomst het geval zal zijn. Op moment van schrijven is het zo dat dit aandeel een dividendrendement aanbiedt aan haar investeerders en beleggers welke is gelegen op zo’n 2,15 procent.

McDonald’s werd opgericht in het jaar 1940, maar werd pas uitgebouwd vanaf het jaar 1955. Dat gebeurde nadat zakenman Ray Kroc de rechten van de toenmalige, bescheiden hamburgerketen had overgenomen. Tot op dat moment werd ze geleid door Richard en Maurice McDonald. Voor de restaurants van McDonald’s geldt dat ze worden beheerd door een franchisenemer, een filiaal of door het bedrijf zelf. Wil je nog graag het dividend van deze maand mee kunnen pikken van dit bedrijf? Hou er dan rekening mee dat de ex-dividend datum is gelegen op 31 augustus 2022.


Disclaimer: De inhoud van deze pagina is op geen enkele manier bedoeld als financieel advies. Vooraleer te investeren is het altijd van cruciaal belang om goed je eigen onderzoek te doen. Ook de aandelenkoers van ’s werelds meest gerenommeerde bedrijven kan immers onderuit gaan waardoor je, je initiële inleg gedeeltelijk of volledig kan komen te verliezen. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen handelen.