De olieprijs is een niet onbelangrijk punt van discussie dezer dagen. De vraag die in het bijzonder vaak wordt gesteld heeft betrekking tot het feit of deze hoge olieprijs een tijdelijk fenomeen is of niet. De toekomst zal dit uiteraard moeten uitwijzen. Echter zijn er verschillende experten die hier reeds hun licht op hebben laten schijnen. Eén van deze experten is Damien Courvalin. Hij is head of energy-research bij Goldman Sachs. In een recent interview met CNBC werd door hem aangegeven dat we het einde van deze hoge prijzen wellicht nog (helemaal) niet hebben gezien.
85 dollar per vat Brentolie
Het koersdoel voor een vat Brentolie voor het einde van dit jaar bedraagt 90 dollar. Voor het komende jaar zet de Amerikaanse bank het koersdoel op 85 dollar. In eerste instantie werd verwacht dat er sprake is van een tijdelijke winteropleving. Dit een beetje vergelijkbaar met gas. Echter blijkt er van die tijdelijke winteropleving geen sprake te zijn. In een reactie wist Courvalin hier het volgende over te zeggen:
“Dit is geen tijdelijke winteropleving die vergelijkbaar is met gas. Voor dit soort tekorten geldt dat we ze reeds een behoorlijke tijd niet meer hebben gezien. We kunnen er nu al rekening mee houden dat de vraag het aanbod deze winter zal blijven overstijgen. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat er te weinig is geïnvesteerd in upstream. Het gevolg hiervan is dat we rekening moeten houden met langdurig hoge prijzen. Dit dus ook voor het komende jaar.”
Waarschuwingssignaal voor olieprijs
Verder wordt er door de grondstoffenstrateeg ook verwezen naar de situatie op de steenkoolmarkt. Daar is het aanbod merkelijk sneller gedaald in vergelijking met de vraag. Dit zou volgens Courvalin bestempeld kunnen worden als een waarschuwingssignaal voor olie.
“De oliebooractiviteit heeft zich nog niet hersteld. Dit terwijl de vraag sterk toeneemt. Er is op dit moment sprake van een diepgeworteld tekort in de markt.”
Het is belangrijk om te begrijpen dat de transitie naar schone energie nog bijzonder veel tijd in beslag zal nemen. Stoppen met investeren in fossiele brandstoffen zou er in de praktijk zomaar voor kunnen zorgen dat we de komende jaren alleen maar geconfronteerd zullen worden met hogere olieprijzen. Volgens de grondstoffenstrateeg van Goldman Sachs zou de olieprijs dan ook een absoluut record kunnen bereiken in 2022 en 2023. Of het daadwerkelijk zover zal komen valt uiteraard nog af te wachten.