Hoera! Bitcoin is jarig!

De ingang van het nieuwe jaar markeert ook een nieuwe mijlpaal voor de nummer één cryptocurrency van de wereld Bitcoin. Het is vandaag, maandag 3 januari 2022 dan ook alweer dertien jaar geleden dat het allereerste blok van Bitcoin werd gemined. Dit gebeurde uiteraard door Satoshi Nakamoto. Naar dit eerste blok wordt in de praktijk vaak verwezen als zijnde het Genesis block. Ook wordt ze vaak bestempeld als block #0. Sinds de lancering van de nummer één cryptomunt van de wereld is er reeds behoorlijk wat veranderd. Ondertussen staat de teller dan ook op zo’n slordige 717.000 blokken.

Genesis blok

Voor het eerste blok dat van Bitcoin werd gemined moeten we dus alweer even terug in de tijd, meer bepaald naar 3 januari 2009. Op dat ogenblik was Satoshi Nakamoto de enige die computerkracht gebruikte voor het minen van BTC. Het is tegenwoordig natuurlijk haast ondenkbaar, maar het eerste blok werd gemined op een gewone CPU. Dat is tegenwoordig niet langer het geval. Vandaag de dag is het namelijk zo dat er door gespecialiseerde mining apparatuur gebruik wordt gemaakt van grafische kaarten. Het spreekt echter voor zich dat er op 3 januari 2009 nog geen sprake was van ook maar enige concurrentie. Niemand wist op dat moment immers af van het bestaan van ’s werelds eerste, echte cryptomunt.

Details van het eerste Bitcoin blok

Kenmerkend voor de blockchain is dat ze niet alleen over een gedecentraliseerd karakter beschikt, daarnaast beschikt ze ook over een hoge mate aan transparantie. Dit zorgt er onder meer voor dat we op vandaag nog steeds het eerste Bitcoin blok gedetailleerd kunnen bekijken. Wanneer we dat doen zien we daarin de onderstaande informatie opduiken.

Bovenstaande maakt meteen duidelijk dat er in het eerste blok sprake was van een beloning van 50 BTC. Deze beloning werd toegekend voor het minen. Wat veel mensen niet weten is dat deze 50 BTC niet kan worden uitgegeven. Dat is namelijk één van de eigenschappen van het eerste blok. Dit betekent ook dat er vanaf de start al zeker 50 Bitcoin niet meer kan worden bemachtigd door andere partijen.

Donaties

Het spreekt voor zich dat er aan het Genesis blok ook een bepaald ontvangstadres is verbonden. Het is naar dit adres dat de eerste 50 geminede Bitcoin tokens heen werden gestuurd. Opvallend, dit adres wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Heel wat partijen hebben er door de jaren heen dan ook Bitcoin heen gestuurd. Dat heeft ervoor gezorgd dat er op moment van schrijven reeds voor om en bij de 69 Bitcoin op werd gestort.

Tweede Bitcoin blok liet lang op zich wachten

Ondanks het feit dat we op vandaag uiteraard voornamelijk stil blijven staan bij de verjaardag van het Genesis blok hangt er nog steeds een waas van mysterie rondom het tweede blok. Dat werd namelijk amper zes dagen later gemined. Voor deze blok geldt dat er in de praktijk naar wordt verwezen als blok #1. Dat het tweede blok amper zes dagen later werd gemined is best opmerkelijk te noemen.

Op vandaag is het namelijk zo dat er slechts tien minuten is vereist om een nieuwe blok te minen. Er zijn verschillende theorieën die op dit vlak de ronde doen. Zo denken veel menen dat Satoshi Nakamoto het systeem van Bitcoin aan het testen was op vlak van stabiliteit. Anderen verwijzen dan weer naar het feit dat God zeven dagen de tijd nam voor zijn creatie en Nakamoto daar rekening mee hield. Waarom het daadwerkelijk zolang duurde vooraleer het tweede blok werd gemined zullen we meer dan waarschijnlijk nooit echt te weten komen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *