Eerste echte Bitcoin ETF is (eindelijk) een feit!

Het is eindelijk zover. Er wordt reeds ongelofelijk lang over gepraat, maar eindelijk is ’s werelds eerste Bitcoin ETF een feit. Het betreft hier het zogenaamde ‘ProShares Bitcoin Strategy Fund (BITO)’. We kunnen gerust stellen dat deze ETF van bij het begin kon rekenen op een ongelofelijke populariteit. Op de openingsdag werd er dan ook een handelsvolume geregistreerd van zomaar even 1 miljard dollar.

Eén van de meest succesvolle ETF lanceringen ooit

Dat er heel wat institutionele partijen zaten te wachten op de lancering van de eerste Bitcoin ETF mag onderhand wel duidelijk zijn. Dit werd nog eens bevestigd door het stevige handelsvolume dat werd gerealiseerd op de openingsdag. Deze heeft ervoor gezorgd dat de lancering van het ProShares Bitcoin Strategy Fund (BITO) één de meest succesvolle lanceringen van een ETF ooit was. ProShares moet op dit vlak alleen de US Carbon Transition Readiness ETF van Blackrock voor zich dulden. Deze ETF wist op de openingsdag een handelsvolume te realiseren van 1,16 miljard dollar.

De lancering van de ProShares Bitcoin Strategy Fund (BITO) vond plaats op dinsdag 19 oktober 2021. De ETF werd gelanceerd op de New York Stock Exchange en kreeg de ticker ‘BITO’. De openingskoers van de ETF bedroeg 40,88 dollar. De gegevens die af te lezen vallen uit TradingView hebben duidelijk gemaakt dat de koers aan het einde van de dag noteerde aan 41,94 dollar. Onder meer Eric Balchunas, een ETF analist bij Bloomberg, liet optekenen dat de ProShares ETF volgens hem duidelijk de grootste is op vlak van “natuurlijk” volume.

570 miljoen dollar nette-instroom in de ProShares ETF

Niet alleen het handelsvolume is vermeldenswaardig. Dit geldt ook voor de netto-instroom. Tijdens de eerste dag was er sprake van een instroom van 570 miljoen dollar. Data van FactSet heeft duidelijk gemaakt dat ETF’s die gebaseerd zijn op de edelmetalen goud en zilver het populairst zijn. Deze ETF’s beschikten over een respectievelijke instroom van 3 miljard dollar en 1,7 miljard dollar tijdens hun eerste handelsjaar.

Stevige marktpositie als eerste Bitcoin ETF

Het is algemeen bekend dat er ook nog andere Bitcoin ETF’s in de wachtrij staan om gelanceerd te kunnen worden. Het succes van de ProShares ETF zou volgens Balchunas wel een niet onbelangrijk obstakel kunnen vormen voor andere Bitcoin Futures ETF’s. Eénmaal een bepaalde ETF bergen aan liquiditeit heeft verworven is het voor andere ETF’s namelijk ongelofelijk moeilijk om daar een stukje marktaandeel van af te snoepen.

Uitgesproken voorkeur voor Bitcoin Future ETF’s

Naar aanleiding van de lancering van de eerste Bitcoin-ETF van ProShares op dinsdag heeft Gary Gensler van de SEC uitleg gegeven over hoe zij de Bitcoin ETF’s momenteel zien. Daar kwam uit voort dat de SEC momenteel over een uitgesproken voorkeur beschikt voor futures ETF’s. Dit dus in plaats van ETF’s die de spotprijs van Bitcoin volgen. Wanneer we een dergelijke ETF (die door veel experten toch nog als net iets interessanter wordt beschouwd) kunnen verwachten blijft dan ook koffiedik kijken. In ieder geval hoeft de ProShares ETF niet lang alleen te zijn op de markt. De zogenaamde Valkyrie Bitcoin ETF staat ook reeds in de steigers. Ook deze zou op (zeer) korte termijn op de markt kunnen verschijnen. Mogelijks zelfs nog deze week.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *