Groot Australisch pensioenfonds overweegt investeringen in cryptocurrencies

De Queensland Investment Corporation (QIC), toch één van de grootste pensioenfondsen van Australië, heeft bekend gemaakt dat ze van plan is om enkele eerste (kleine) investeringen te doen in de cryptomarkt. Dat dit pensioenfonds niet van de minste is blijkt meteen uit het vermogen dat ze onder beheer heeft. Het zou op moment van schrijven dan ook gaan om een beheerd vermogen van om en bij de 60 miljard euro. Het is niet voor het eerst dat traditionele instanties in Australië kijken naar cryptocurrencies. Eerder besloten ook reeds verschillende private investeringspartijen en zogenaamde family offices in het land om de stap te zetten richting crypto.

Conservatieve partijen zetten stap richting crypto

Dat steeds meer partijen kijken in de richting van cryptocurrencies om in te investeren is bekend. Toch blijft het opvallend dat ook een pensioenfonds hieraan denkt. Voor pensioenfondsen geldt globaal immers dat ze erom bekend staan vrij conservatief te zijn. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat ze zo weinig mogelijk risico’s willen lopen met het vermogen van hun klanten die ze onder beheer hebben. In een reactie liet Stuart Simmons van QIC in ieder geval alvast het volgende optekenen:

“In eerste instantie gaat het om slechts enkele kleine investeringen. Dit omdat het op dit ogenblik nog onzeker is hoe overheden evenals toezichthouders gaan reageren op de ontwikkelingen die zich binnen de crypto-industrie voordoen.”

Ondanks het feit dat dit nieuws toch een beetje opmerkelijk is moet het gezegd dat het ook niet helemaal onbegrijpelijk is. Door bijvoorbeeld een klein gedeelte van het beheerd vermogen te investeren in Bitcoin (of andere cryptocurrencies zoals Ethereum) kan het potentiële verlies worden ingeperkt terwijl er toch kan worden geprofiteerd van een mogelijke meerwaarde. Bovendien is het zo dat er op verschillende vlakken door het fonds een soort van verzekering wordt afgesloten. Steeds meer pensioenfondsen zijn immers van mening dat het potentieel onverstandig zou zijn om hun volledige vermogen aan te houden in de (overgewaardeerde) traditionele financiële markt.

Niet eerste pensioenfonds dat kijkt naar cryptocurrencies

Het is beslist niet voor het eerst dat een pensioenfonds ervoor kiest om te investeren in cryptocurrencies. In met name de Verenigde Staten zijn er reeds diverse partijen die deze keuze hebben gemaakt. Dat geldt bovendien ook voor een Canadees pensioenfonds. Het zogenaamde CDPQ fonds, de nummer twee op de Canadese markt, maakt bijvoorbeeld reeds eerder bekend dat ze een investering had gedaan in de cryptomarkt. In dit geval ging het specifiek om een investering in het populaire crypto-leenplatform Celsius. Met de investering ging een bedrag gepaard van zo’n slordige 350 miljoen euro.

“Wachten op meer duidelijkheid”

Dat er door traditionele instanties steeds meer wordt gekeken naar de cryptomarkt mag duidelijk zijn. Toch schuwt het grote geld tegelijkertijd ook nog (significante) investeringen. Dit in het bijzonder omwille van de juridische kant van het verhaal. Bovendien wil men ook niet het risico worden van marktmanipulatie. Ook Simmons verwees hiernaar. Hij stelde dat verschillende aspecten van de cryptomarkt nog maar beperkt onder toezicht staan. Hierdoor zou er ruimte bestaan voor praktijken waar (pensioen)fondsen niet meteen op zitten te wachten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *